Er wordt veel naar gezocht op internet; de beste koekenpan. In de afgelopen jaren, zo niet decennia, heeft de industrie schitterende materialen voortgebracht en gebruikt die het bakken en reinigen van koekenpannen makkelijker moet maken; roestvrijstaal, aluminium, emaille, teflon (en alle andere kunststof antiaanbaklagen) en de laatste jaren is de keramische antiaanbaklaag sterk in opkomst.

2?
Twee pannen?

Verschillende eigenschappen

Maar ondanks alle technieken en materialen hebben veel mensen toch problemen met hun koekenpan. In roestvrijstalen pannen kan men prima een mooi stukje vlees scherp aanbraden, maar het bakken van aardappelen, ei, omelet of pannenkoek is voor veel mensen een ramp omdat het snel aanzet en vast bakt. Voor die laatste gerechten ‘moet’ er dan vaak een tweede pan bij met een antiaanbaklaag. Het biefstukje aanbraden in een pan met een teflon antiaanbaklaag is niet goed omdat deze laag maar beperkt hitte kan verdragen. Doet men het toch, dan loop je het risico dat er blaasjes onder de teflon laag komen en dat de laag kapot gaat bij de volgende keer dat u er een spatel overheen schuift. En ook voor pannen met een keramische antiaanbaklaag geldt dat ze weer vervangen moeten worden omdat ook deze antiaanbaklagen uiteindelijk ook slijten.

Maar is er dan geen koekenpan waar u alles in kunt bakken zonder dat het aan bakt en die een leven lang mee kan?

JA!
Back to basic!

Staal

Die is er zeker! Voor zo’n koekenpan moeten we simpelweg terug naar de basis; de stalen koekenpan. Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Alleen thuis zijn ze meer en meer uit de keuken verdwenen en er zijn generaties die het bestaan ervan niet weten! En dat is toch erg jammer want de stalen pan heeft alles in zich voor een levenslange gebruiksduur en prettig bakken van al uw gerechten zonder dat deze vastbakken.


Gebruik en onderhoud
Eenvoudig

Gebruik een onderhoud

De stalen koekenpan wordt voor het eerste gebruik goed gereinigd en daarna ingebrand of ingebakken. Hiervoor verstrekt Pannenexpert een goede en duidelijke instructie bij de koekenpannen van staal. Eenmaal ingebrand is de pan klaar voor gebruik. U kunt er eitjes in bakken, een omelet, pannenkoeken, vlees, aardappelen enz. zonder dat deze aanbakken, soms zelfs al vanaf het eerste gebruik. Alle eiwitrijke gerechten kunt u op matig vuur bereiden en voor het scherp aanbraden van uw vlees kan de pan rustig op hoog vuur worden gebruikt. Geen kunststof, siliconen of houten keukengerei vereist; gebruikt gerust uw metalen spatels vorken en messen.
Na het gebruik spoelt u de pan met warm water af, eventueel met behulp van een afwaskwast of spatel. Deze laatste om eventuele aangekoekte restanten te verwijderen. Bij voorkeur geen afwasmiddelen of andere reinigingsmiddelen gebruiken. Naarmate u de pan vaker gebruikt zult u al snel zien dat deze donkerder en ‘lelijk’ wordt. En dat is goed! De pan creëert als het ware een natuurlijke antiaanbaklaag (patina) en hoe donkerder deze wordt, des te beter de koekenpan bakt. U moet dus niet te veel aan het onderhoud van de pan willen doen (kijk maar eens naar de koekenpannen in veel restaurants).

Gezond
100% natuurlijk

Gezond

Het bakken is deze koekenpannen van staal is ook GEZOND. Geen antiaanbaklaag die loskomt of wordt opgegeten en u kunt er ook nog eens gewoon met uw metalen messen en vorken in zonder de pan te beschadigen. Het enige dat vrijkomt bij stalen koekenpannen is een heel kleine hoeveelheid ijzer. En dat is ook nog eens goed voor ons lichaam! Tegen bv bloedarmoede en ijzer in bloed zorgt voor het transport van zuurstof. De stelen van de pannen zijn ook van staal en worden gelast of geklonken. Bij sommige pannen zijn de pan en de steel zelfs uit één stuk. Dus geen loslatende schroeven meer in de steel.

Let op
Nooit weggooien!

Levenslang

Maar wat als u toch iets zwaar heeft laten verbranden in de pan, of als deze door langdurig niet gebruikt te zijn toch is gaan roesten? Ook dan is de pan nog prima te gebruiken! U reinigt de pan zo goed mogelijke waarna u deze helemaal kunt schuren. Dat mag met schuurpapier of een staalborstel (eventueel ook op uw accuboor!). Daarna weer reinigen en vervolgens brand u de pan opnieuw in. Klaar voor verder gebruik! Op deze manier is uw pan dus altijd weer te gebruiken en kan deze zonder problemen ene leven lang mee gaan.

Al met al is de stalen koekenpan dus dé koekenpan als het gaat om goed, gezond bakken en een lange levensduur!

Wij sommen nog even kenmerken en voordelen voor u op;

  • Staal is een natuurlijk materiaal.
  • Hierdoor is een stalen koekenpan goed voor u en voor het milieu.
  • Staal is een uitstekende warmtegeleider en heeft een snelle opwarming en goede warmteverdeling waardoor u ook weer energie bespaart.
  • Stalen koekenpannen geven een goed bakresultaat, zowel op hoge als op lagere temperaturen.
  • Een stalen koekenpan is ook zéér voordelig in aanschaf t.o.v. andere koekenpannen en ze hoeven nooit te worden vervangen!
  • Een koekenpan van staal kan op elke denkbare warmtebron worden gebruikt; gaskookplaat, elektrische, halogeen, keramische en inductiekookplaat. Maar ook gebruik op open vuur is geen probleem en de pannen kunnen ook in de oven worden gebruikt (zonder temperatuurbeperking).
  • Gebruik van uw metalen keukenhulpen en -gerei is geen probleem voor uw stalen koekenpan.
  • Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks.
  • Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!


Voor een overzicht van alle stalen koekenpannen in onze webwinkel kunt u deze link aanklikken.