De Buyer Mineral B Element

DeBuyer Mineral B Element Pannen
De Mineral B Element is een serie stalen pannen van het Franse merk DeBuyer. Deze traditionele pannen zijn gemaakt van staal en worden ook nog steeds geproduceerd in Frankrijk. Ondanks de trend van de antiaanbaklagen en het advies van fabrikanten om voor verschillende producten verschillende pannen te gebruiken is en blijft de stalen pan een echte ‘allrounder’.


Recyclebaar
recyclebaar

Milieubewust en gezond!

DeBuyer stalen pannen zijn gemaakt van 100% ijzer en zijn volledig recyclebaar. Bij de productie van deze stalen pannen worden ook geen chemicaliën gebruikt. Omdat de pannen geen antiaanbaklagen hebben zijn ze ook helemaal vrij van ptfe (teflon) en pfoa (bestanddeel in teflon). Al met al dus een ‘groene’ pan die beter is voor u en voor het milieu. Daarnaast is het ook gezond om in een (koeken)pan van staal te bakken. U ‘consumeert’ geen antiaanbaklaag en het enige dat vrijkomt zijn ijzer mineralen, en die zijn ook nog eens goed voor ons lichaam! Daarom; gezond en milieubewust.

Bijenwas
natuurlijke bescherming

Bijenwas

De naam van deze serie stalen pannen, B Element, geeft al aan dat de pannen zijn behandeld met bijenwas. Maar wat heeft bijenwas te maken met stalen pannen? Na de productie van de pannen worden ze ingespoten met natuurlijk bijenwas. Dat dient als beschermlaag tegen oxidatie en voorkomt zo dat de pan niet bij de klant aankomt met een laagje roest. Wel zo prettig. Er is gekozen voor bijenwas omdat dit ook weer een 100% natuurlijk materiaal is.

Inbranden
Voor het eerste gebruik

Inbranden

Er wordt soms ook beweerd dat de bijenwas een beter antiaanbak-effect creëert, maar dat is niet helemaal juist. Voor het gebruik wordt de pan namelijk eerst goed met heet water gespoeld. Dan is de bijenwas in principe grotendeels verwijdert. Na het reinigen worden de pannen eerste éénmalig ingebrand voor gebruik. Daar zijn verschillende methodes voor. In de bijgeleverde beschrijving wordt de methode gebruikt die enkel met olie werkt. Bij Pannenexpert doen wij er ook een eigen beschrijving bij die gebruik maakt van olie, aardappelen en zout. Dit is eigenlijk meer ‘inbakken’ dan inbranden. Bij deze methode heeft men iets meer zicht en controle op de temperatuur van de pan zodat het niet té hard gaat (bij oververhitting en onoplettendheid bestaat de kans op de vlam in de pan). Als de pan goed is ingebrand is deze klaar voor gebruik.

Universeel
Overal inzetbaar

Allround

Of u nu een eitje wilt bakken of een biefstuk, het kan allemaal. Een beetje olie of boter in de pan en bakken maar! Bij een ei de pan op matig vuur zetten, ei in de pan en lekker laten bakken. Als de pan nog vrij nieuw is kan het ei even vast zitten, maar na een poosje wachten even met de pan schudden of een bakspaan er onderdoor en het ei is los. Naar mate de pan meer en meer wordt gebruikt worden de bakeigenschappen steeds beter. Voor het braden van vlees gebruikt u een hogere starttemperatuur. Als de pan flink heet is een beetje boter of olie in de pan doen en daarna het vlees erin in leggen. Door de hoge temperatuur schroeit het vlees mooi dicht waardoor het sappig en mals wordt. Ook nu kan het vlees even vast liggen, maar laat u het rustig liggen. Na een poosje komt het vanzelf grotendeels weer los en als de eerste kan mooi aangebraden is kunt u het vlees keren. Let op dat u de warmtebron niet té hoog zet. Dat kan leiden tot oververhitting en verbranding van uw gerecht.

Warmtebronnen
Overal te gebruiken

Voor alle warmtebronnen

De stalen pannen uit de Mineral B Element serie van DeBuyer kunnen op alle warmtebronnen worden gebruikt, inclusief inductie. Staal neemt de warmte snel op en verdeelt die ook goed over de gehele bodem. Belangrijk; voor alle elektrische warmtebronnen is het van belang dat u een pan neemt die past bij de diameter van kookzone. Producenten werken doorgaans met de standaard diameter van rand. In onze webshop vindt u bij de artikeldetails ook altijd de bodemdiameter van de pannen. Naast gebruik op de genoemde warmtebronnen kunnen de pannen ook worden gebruikt in de oven en als u van kamperen houdt; de pannen zijn ook geschikt voor gebruik op een open vuur.

Onderhoud
Niet té schoon!

Onderhoud

De pan is bij aanschaf mooi blank, maar dat verdwijnt snel. Door het gebruik wordt de pan eerst wat vlekkerig en hoe meer u de pan gebruikt hoe donkerder deze wordt. En hoe donkerder de pan is, des te beter deze bakt en zijn eigen, natuurlijke antiaanbak eigenschappen creëert. Deze laag wordt ook wel 'patina' genoemd. Voor het reinigen is het dan ook niet de bedoeling dat de pan weer brandschoon of blank wordt! Na het gebruik de pan met heet water afspoelen of met de handafwas reinigen. Drogen, eventueel met wat olie invetten en op een droge plaats bewaren. Als er toch hardnekkig vuil in de pan zit kunt u de pan even in water laten weken (eventueel op de warmtebron), een keukensponsje of metalen spatel gebruiken. Let op! Stalen pan niet langdurig in water of afwaswater laten liggen, anders wordt de natuurlijk verkregen beschermlaag losgeweekt en gaat de pan roesten. Dus ook nooit in de vaatwasser reinigen. Dit geldt ook voor het laten staan van voedsel in de pan. Zuren in het voedsel (vruchten/fruit) kunnen ook zorgen dat de beschermlaag wordt aangetast.
Mocht na verloop van tijd de pan door slecht onderhoud toch zijn gaan roesten (of erg vuil zijn geworden door verkeerd gebruik) dan is de pan nog prima weer te gebruiken. De pan kan worden gereinigd en geschuurd (schuurpapier, staalborstel). Daarna opnieuw inbranden en de pan is weer klaar voor gebruik!

Al met al is de stalen pan dus een fijne allround pan die milieuvriendelijk is, gezond om te gebruiken en duurzaam. De pan kan een leven lang mee gaan en gezien de prijs van stalen pannen is het ook nog eens een relatief lage investering.

DeBuyer Mineral B Element pannen in verschillende soorten. DeBuyer maakt in de B Element serie een aantal verschillende soorten pannen. Het meest gebruikt en bekend zijn de koekenpannen die verkrijgbaar zijn in de maten 20 tot en met 36cm. In de DeBuyer Mineral B Element serie zijn verkrijgbaar: countrypannen, omeletpan, crêpespannen (pannenkoekenpannen) en grillpannen.