085-3035975 (ma-vr 10:00-17:00 uur)

Pannenexpert, al ruim 12 jaar uw online pannenspecialist!

Gebruiksadvies Turk Koekenpannen

Turk koekenpannen
Belangrijk
Voor het eerste gebruik
Schoonmaken en inbakken
De pan is door een beschermlaagje tegen corrosie beschermd. Deze moet eerst worden verwijdert. Hiervoor kunt de pan even heet water met afwasmiddel laten weken. Daarna met een borstel onder heet, schoon water eventuele restanten verwijderen en afspoelen. Daarna de pan goed drogen. Nu moet de pan worden 'ingebrand'.
Doe een laagje olie die tegen hoge temperaturen kan (bv. arachideolie of kokosolie) in de pan en bedek daarna de hele bodem met plakjes rauwe aardappel (ca. 1cm dik). Voeg ook een eetlepel zout toe. De pan wordt verhit en al draaiend bakt u de aardappelen tot dat ze helemaal donkerbruin zijn geworden (let op, rookvorming is normaal dus een afzuigkap aan of goed ventileren is aan te raden!).
daarna de pan laten afkoelen en de inhoud weggooien. De pan daarna nog even met keukenpapier uitnemen en dan is deze klaar voor gebruik. Door het vette laagje blijft de pan beschermd tegen corrosie.

Onderhoud
Aandachtspunten en onderhoud
  • Bij gebruik op alle elektrische warmtebron er voor zorgen dat de panbodem niet groter is dan de kookzone. Bij gebruik op gas is dit uiteraard niet van toepassing.
  • Eerst de pan het het vet of de olie goed voorverwarmen en daarna het voedsel in de pan doen. Dit is vooral bij vlees van belang.
  • Als bij vlees de beide zijden mooi zijn dicht geschroeid de warmtebron temperen.
  • Was de pan nooit af in de vaatwasser! In de mesete gevallen is het voldoende om de pan uit te nemen met keukenpapier en blijft deze mooi vet. Eventueel met heet water spoelen en een borstel gebruiken, daarna drogen en licht invetten indien nodig.
  • In het begin zult u mogelijk wat meer olie of boter nodig zijn omdat de pan geen antiaanbaklaag heeft. Maar hoe meer de pan wordt gebruikt, hoe donkerder deze wordt en des te beter hij bakt en u minder olie of boter nodig zult zijn.

star
patina
Algemene informatie
De Turk smeedijzeren koekenpannen hebben geen kunstmatige antiaanbaklaag, zijn kras- en snijbestendig en verliezen zelfs na jaren niet hun oppervlaktestructuur. Naarmate de pannen meer en meer gebruikt worden zullen ze steeds beter gaan bakken. Het bakoppervlak van de pannen wordt steeds donker doordat er een patina laagje ontstaat. Dit is zeg maar een gladde, natuurlijke antiaanbaklaag die ook roestvorming voorkomt.