085-3035975 (ma-vr 10:00-17:00 uur)

Pannenexpert, al ruim 12 jaar uw online pannenspecialist!

De Buyer Carbone Steel en Mineral B Element; wat zijn de verschillen?

Verschillen Carbone Steel en Mineral B Element


Regelmatig komt de vraag voor wat precies het verschil is tussen deze twee pannenseries van de Buyer. Met onderstaande informatie wil ik u daarover duidelijkheid geven.

Vergelijken
gelijk in gebruik

Overeenkomsten

Om te beginnen zijn dit eerst een aantal overeenkomsten tussen deze twee series. De pannen zijn gemaakt van stevig plaatstaal met een hoog koolstofgehalte. Bij beide series is een platte, stalen steel aan de pan geklonken (de vorm hiervan is identiek) en de grotere maten vanaf 32cm hebben ook een praktische tegengreep. De stalen pannen moeten voor het eerste gebruik worden ingebrand. Als de pannen eenmaal zijn ingebrand en langer in gebruik zijn zullen ze steeds donkerder van kleur worden, tot zwart toe. De pan creëert zijn eigen natuurlijke antiaanbaklaag. In principe geldt, hoe donkerder de pan, hoe beter deze bakt. Na ieder gebruik is het voldoende om de stalen koekenpan met heet water te spoelen en uit te nemen met keukenpapier om deze vervolgens op een droge plaats te bewaren. Kortom; basismateriaal, gebruik en onderhoud zijn voor de Carbone Steel en de Mineral B Element gelijk.

Carbone Steel
basic

De Buyer Carbone Steel serie

Bij de Carbone Steel (voorheen ook bekend als Carbone Plus) wordt de pan 'basic' afgewerkt en afgeleverd. De platte steel is aan de pan geklonken, afgewerkt met een hamerslag lak en voorzien van een ophang oog. Bij de maten vanaf 32cm is aan de pan een eenvoudige greep aan de pan gelast. De pannen zijn licht ingeolied om corrosie (roestvorming) te voorkomen voordat deze bij u, de klant, arriveren. Ondanks de lichte bescherming kan het toch wel eens voorkomen dat een koekenpan uit de Carbone Steel serie lichte roestplekjes heeft. Dat is op zich niet erg, de pan wordt toch eerst goed gewassen en vervolgens ingebrand waardoor dit niet meer zichtbaar of merkbaar is. Ook heeft het m.b.t. gezondheid geen nadelen. De pannen worden vanuit de fabriek gestapeld in een een papieren zak geleverd.


Mineral B Element
afwerking en bijenwas

De Buyer Mineral B Element serie

Bij de Mineral B Element is de steel afgewerkt met een grijze lak en voor het optische verschil is een gele siliconen markering aangebracht maar deze heeft verder geen functie. Op de grotere maten vanaf 32cm is een mooie solide, hoogglans roestvrijstalen tegengreep geklonken voor meer grip bij het verplaatsen van de pan. De Mineral B Element pannen worden ingespoten met bijenwas voor een 100% natuurlijke bescherming tegen roestvorming. Deze laag is dikker aangebracht en het komt praktisch ook niet voor dat een pan uit deze serie (lichte) roestvorming vertoont als deze bij de klant wordt afgeleverd. Deze bijenwas moet wel helemaal worden verwijderd voordat de pan wordt ingebrand. De bijenwas heeft geen enkele andere functie (in sommige winkels wel wordt bv beweert dat deze pannen beter/sneller inbranden door de bijenwas...) Wat verder opvalt is dat de pan zelf wat mooier afgewerkt worden en netjes per stuk in een papieren zak verpakt zijn. Dit is i.v.m. meer bescherming en minder kans op beschadigingen.Nog vragen? Stuur een email naar of een bericht via WhatsApp naar 0681104021.

Gerjan Kiewiet - Pannenexpert